START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Kostnader för ett utbytesår

Det kostar helt klart en hel del pengar att spendera ett år utomlands. Hur du och dina föräldrar kommer överens att finansiera året är självklart upp till er. Priserna för ett år startar på cirka 60 000 kr och stiger upp mot 100 000 kr för de mer attraktiva länderna. En del av arrangörerna har börjat erbjuda räntefria lån i upp till 24 månader för hela kostnaden. Det innebär att du och dina föräldrar kan välja att lägga upp betalningen över två år istället för att betala allt på en gång. Det finns också stipendier man kan söka, men de är ganska få och du måste vara bland de bättre i skolan.

Credit Card

Väl i ditt nya land får du också räkna med att det kommer att gå åt mycket pengar. Värdfamiljen står för de största utgifterna som mat och givetvis boendet. Utöver det tillkommer utgifter för skolmat, kläder och aktivteter med kompisar.
Du kanske också vill utforska landet på någon av de resor som organisationen erbjuder dig. Hur mycket pengar man gör av med varierar naturligtvis, men man får räkna med 1500-2000 kr i månaden. Enklaste sättet att sköta pengarna är att skaffa ett bankomatkort som fungerar utomlands. Dina föräldrar kan sedan sätta in pengar på kortets konto hemifrån.

Under ditt år som kommer det dyka upp oväntade avgifter som du inte tänkt på innan. Det är ofta mindre avgifter som t.ex skolavgifter, sportförsäkring som ligger på ca. 1000 kr / st. Mot oväntade avgifter är det bra att ha en liten buffert på ca. 5 000kr.

Annons

Bettar du ibland på fotboll? Skapa ett konto med en insättningsbonus på Bet365. Gå in på Bet365 bonus för att ta del av de bästa insättningsbonusarna Bet365 har att erbjuda.

Nu finns även bonussidor på Norska & Tyska.
Norska - Oddsbonuser.nu
Tyska - My Wettbonus

 

Kommentarer

1 Carl Med C on Jul 14th, 2010 said:

Hej!
Jag funderar på att vara utbytesstudent i USA ett år, vet dock inte vart, Undrar hur mycket det kostar beroende på vart man är, är det olika priser beroende på vart i USA man bor?
Tack för hjälpen!

2 Hanne on Jul 15th, 2010 said:

Hej Carl (med C)! Man kan inte med någon organisation förutom Explorius (select high school) välja vart man vill bo till hundra procent. Dock har många organisationer så att man kan önska stater/områden. Med vissa organisationer är det gratis och med andra kostar det pengar (Upp till ett par tusen kronor).. Men annars är det ingen prisskillnad beroende på vart man bor mer än att många säger att ju större stad man bor i desto mer pengar slösar man (mindre städer har ofta bara några få affärer och ofta inga större nöjesparker och dyl.)
Hoppas att detta hjälpe lite i alla fall :)

3 maja on Sep 25th, 2010 said:

Det finns också stipendier man kan söka, men de är ganska få och du måste vara bland de bättre i skolan.  - var hittar man dessa stipendier?

jag har varit hos min rektor och studievägledare, men de hade ingen som helst koll på sånt! :(
tacksam för svar!

4 Fatima on Sep 25th, 2010 said:

Maja: STS har stipendier för highschool. 1 term eller 1 läsår :)

5 Gustaf S on Oct 3rd, 2010 said:

Jag vill seriöst vara utbytesstudent men har inte råd! Om jag hade de hade jag varit i USA iår.. Finns de möjligheter för stipendium eller typ nått så att man skulle kunna få åka om man vill de?
För att åka som utbytesstudet är en dröm :/

6 Fatima on Oct 8th, 2010 said:

Gustaf; gå in på STS hemsida där du kan få stipendie till valfritt utbytesland :)

7 Martin on Oct 19th, 2010 said:

YFU erbjuder flest stipendier för utbytesåret 2011/2012. Kika på http://www.yfu.se/stipendier.php

8 Hampus on Oct 31st, 2010 said:

Jag är själv utbytesstudent i USA just nu, jag åker med Rotary, jag fick betala 44 000, sen tillkom lite läkarkostnader för undersökningar och lite när man skulle till amerikanska ambassaden och fixa visum, men inte mer än 50 000 blev det sammanlagt iaf.
Hoppas du inte får helt otur med vart du kommer sedan också, det har jag fått, är i den mest konservativa och kristna delen, fick allt jag inte ville…så lycka till, hoppas du inte får lika mkt otur som jag fått.

9 Magda on Nov 1st, 2010 said:

Hampus, hur är dem där du bor?

10 Johan on Jan 26th, 2011 said:

Jag har erfarenhet av att man inte ska oroa sig allt för mycket om vart man hamnar. oftast brukar det bli jättebra trots att man själv vill till en storstad men hamnar i en småstad. Jag hamnade i den mest underbara familjen trots stora orosmoment om placeringen. Åkte med AFS

11 Emma Peace on Feb 5th, 2011 said:

jag undrar hur man ska kunna tjäna ihop så mycket pengar? tips? (:

12 Fredrik on Mar 13th, 2011 said:

hur ska man kunna tjäna ihop så mycket pengar :) för jag vill verkligen åka till japan :)

13 Magda on Mar 13th, 2011 said:

Du kan åka mycket billigare till Japan med Rotary! (Vilket nog är den säkraste och bästa organisationen du kan välja) www.rotarystudent.se (Bli inte skrämd över att hemsidan inte är så jättefin)!

14 isabelle on Mar 19th, 2011 said:

Jag vill jätte gärna åka till usa och vara utbytes student men vi har inte råd jag vet hur ska jag betala utan att betala för mycket på samma gång.

15 Carolina on Apr 2nd, 2011 said:

Hej! min stora dröm är att bli utbytesstudent i Japan och studera där men jag är rädd för min utbildning här i svergie för jag är bara 16 år. är det då bättre för mig att gå ut gymnasiet först? kommer min utbetesstudie räknas när jag kommer tillbaka och kan jag flytta till det landet jag studierar i om jag utbildar mig där ? men hur går man då till väga ? jag vet redan vad jag vill här i livet det är bara det jag vet inte hur man ska gå till väga och vill gärna ha hjälp med det.

mvh Carolina

16 Martin on Apr 7th, 2011 said:

Carolina - Jättekul att du är sugen på att åka till Japan! Du får inte vara äldre än 16 när du söker till vårt Japanprogram, och det går inte att åka på utbyte efter gymnasiet. Jag skulle tipsa dig om att lämna en intresseanmälan på www.yfu.se så snart som möjligt, så får du kontakt med någon YFU-student som har varit i Japan tidigare, så att du kan ställa en massa frågor. Utbytesåret får du inte tillgodoräkna dig i svenska skolan, men jag tycker att du ska se det som ett bonusår! Efter ett år i Japan kan jag lova att du pratar japanska flytande, och efter studierna kan du absolut åka tillbaka och jobba där!

17 mimmi on May 2nd, 2011 said:

hej!
hur långt innan ska man börja söka till utbytes student och kan man vara fler än en person som åker, kanske 2-3 stycken

18 Elin on May 2nd, 2011 said:

Hej jag har kollat runt lite och undrar om ni kan lista alla organisationer som arrangerar utbytesår :)

19 Ulrika on May 5th, 2011 said:

Hej Mimmi!
Du kan söka som utbytesstudent för läsåret 2012/2013 redan nu. Ju tidigare du söker desto fler möjligheter har du att välja land och söka stipendier. Du och dina kompisar kan självklart söka till samma land med samma organisation men vi brukar inte placera kompisar tillsammans. Under utbytesåret är meningen att du ska få nya vänner, lära dig om en ny kultur och lära känna en ny familj. Detta brukar vara en väldigt bra upplevelse och de flesta hittar vänner för livet! Gå gärna in på vår hemsida yfu.se och gör din anmälan! Det kostar ingenting och är heller inte bindande. Välkommen!

20 Gustav on Jun 19th, 2011 said:

Jag är väldigt inne på att åka till USA ett utbytesår (2012/2013). Frågan är då vilken är den bästa ( och billigaste) organisationen att åka med . Jag har varit inne på nästan alla svenska organisationer och har väldigt svårt att bestämma mig! Hur mycket skulle det kosta totalt att åka(då har jag inte räknat med fickpengar under året) ett år blir det ungefär 100 000kr eller något sånt? // Gustav

21 Tove on Jul 7th, 2011 said:

Hej, jag bor i sverige och är en helt vanlig svensk tjej! Jag har bott utomlands jätte länge, men jag skulle vilja vara utbytesstudent i ett år!! Mina föräldrar går med på det, men jag undrade om jag skulle passa i syd korea??? Jag bara älska korea, ändå ifall jag inte kan prata koreanska!!! Hur mycket kostar det att bo där ett år och är korea ett bra val???

22 Mads-Erik Schiönnemann on Jul 8th, 2011 said:

Hej Tove,

I YFU håller vi just nu på med att kolla upp möjligheten för att skicka studenter till Korea. Vi har haft tyska, finska och norska studenter där. Om du är intresserad, kan du få kontakt med någon av dem, som har varit där. Kontakt oss i så fall på kontoret.

Vänliga hälsningar,

Mads-Erik.

23 Julia on Jul 28th, 2011 said:

Hej! Jag är en 14-årig tjej som funderar på att åka bort som utbytesstudent 13/14, men mina föräldrar är inte lika glada på ideen som jag är, dels pga kostnaden och de tycker att jag är för ung och inte har någon erfarenhet i livet. Men ändå så känner jag (på kostnads delen) att det kostar ju att ha mig hemma, med aktiviteter, mat, kläder mm varje månad och att det kanske är värt pengarna isf…? Ung är jag ju inte då, utan jag ska börja i gymnasiet, och det kommer vara en erfarenet för livet. Jag vill så gärna åka, men jag vet inte vad jag ska göra för att övertala dom. Man lever ju bara en gång, eller hur?

24 Johan on Jul 29th, 2011 said:

Julia: Prata med dina föräldrar om att man som utbytesstudent hela tiden har en organisation som står bakom både dig och dina föräldrar för att ge stöd och support.
Övertala dina föräldrar att själva ringa runt och fråga organisationerna kring saker som dina föräldrar tycker är viktigt när man åker iväg som utbytesstudent.
Fundera lite kring det land som du skulle vilja vara utbytesstudent i. Ta reda på fakta kring landet och hur det är att vara utbytesstudent där. Vi på AFS kan hjälpa dig om du vill få reda på hur det är att vara utbytesstudent i ett visst land.

Hälsningar
Johan

25 Ellen on Aug 2nd, 2011 said:

hej!!
skall man söka stipendier innan man typ lämnar in intresse anmälan??
Ungeför hur mycket kostar det med skolböcker??

26 Mads-Erik Schiönnemann on Aug 3rd, 2011 said:

Hos oss - YFU - behöver man inte söka stipendier innan man anmäler sig. Det kan man göra helt fram till 15 mars. Se mera här: http://www.yfu.se/stipendier.php

Avgifter för skolböcker och dylikt beror helt på den enskilda skola, men det är lämpligt att räkna med någonstans mellan 200-400 dollar.

27 M on Sep 9th, 2011 said:

Jag skulle gärna vilja studera utomlands. Så som Bangkok eller Japan. Har länge velat studera utomlands. Känner att jag vill ha en paus från Sverige och gymnasiet något år. Men är inte den rikaste direkt. Hur ska man övertala föräldrarna? Måste ju antagligen ta ett lån för att kunna om det kostar 60.000-100.000kr ..
Jag har godkänt i skolan o så men är nog inte tillräckligt duktig för att kunna få några stipendier.

28 effi on Apr 2nd, 2012 said:

hej, jag är 21 år o har ett barn på snart 2år.
Jag skulle jätte gärna vilja studera utomlands men hur ska jag gå till väga med tanke på att jag har ett barn?

29 Mimmi on Apr 11th, 2012 said:

Jag skulle mer än allt vilja studera som utbytesstudent i USA ett år men mina föräldrar skulle aldrig någonsin betala det för mig. Jag vet att stipendier finns att få, men det står överallt att man måste vara bland de bättre i skolan, och nu till min fråga, hur bra måste man vara? Jag hade i mina senaste betyg VG i allt förutom i tre ämnen där jag hade MVG. Det är inga storslagna betyg precis, men finns det någon chans att jag med de betygen och en bra motivering och personbeskrivning skulle kunna få ett stipendium?

30 Sofie on Jul 12th, 2012 said:

Hejsan!
Jag är mycket intresserad av att bli student i Sydkorea, finns det några möjligheter att bli det under andra året på gymnasiet? Har ej funnit mycket information i nuläget, så om någon har tips på bra organisation som har dessa möjligheter, kontakta gärna!

31 lisa on Jul 21st, 2012 said:

Hej!
Jag skulle jättegärna vilja studera ett år i USA efter andra året på gymnasiet (läsåret 2014/2015) men jag kommer att vara 18 år då och fylla 19 under tiden jag är där (är född 96). Är det för sent att åka som utbytesstudent i den åldern? Borde jag åka 2013/2014 istället?

32 cartman on Jul 24th, 2012 said:

Hej! jag vill åka när jag har gått ut 9:an och vara utbytes student i USA i 3 eller 4 år kan man stanna så länge och efteråt kanske bosätta sig där?

33 Oliver on Aug 1st, 2012 said:

Tja.
Skulle vilja studera i USA när jag gått ur 9:an. Är en aktiv atlet, tränar ca 13 gånger i veckan. Går i amerikansk fotboll med. Har blivit rekommenderad att söka stipendium, eftersom att det är hyfsat dyrt och gå i skolan i USA. Söker man ett speciellt stipendium för idrott eller är det samma för alla? Och vart söker man det isåfall? Skulle va fint om man kunde få kontakt med någon här.

34 Gabriel on Aug 5th, 2012 said:

Hej!
Jag undrar om möjligheten fortfarande finns att söka som utbytesstudent, även om jag går ut gymnasiet i år. Eller finns det möjligheter att söka på annat sätt efter gymnasiet?

Tack på förhand.

35 Sofia on Aug 8th, 2012 said:

Gabriel: Det enda sättet för dig att vara utbytesstudent nu är nog genom att vara med i ett utbytesprogram på Universitet, skulle jag tro. (Vilket kan vara positivt då universitet ofta åker vart som helst typ)

MIN FRÅGA: Är det någon som vet en organisation (utom rotary) som åker till Sydkorea? Hittar ingenting någonstans, men jag skulle så gärna vilja åka till Sydkorea och studera i 2:an på gymnasiet (HT 2013 - VT 2014, skall börja 1:an nu). (vänligen nämn ingenting om universitetsutbyten, eftersom det inte intresserar mig - vill åka under gymnasietiden!) Tack på förhand :)

36 Gunilla on Sep 9th, 2012 said:

Hej! Info om YFU Sveriges ambassadörsstipendium och YFU Sveriges språk- och kulturstipendium @ http://www.yfu.se/content/stipendier

37 Agnes on Sep 18th, 2012 said:

Hej! Jag undrar om man kan söka stipendium före det att man har blivit antagen till att vara utbytesstudent. För jag har bara råd ifall jag får stipendium och då måste jag ju veta det innan!

38 Simon on Sep 19th, 2012 said:

Tjena! Jag funderar på att åka och studera på high school i ett år! Jag har bara en fråga: hur mycket kostar det att bli utbyttesstuden asså utgångspriset? Kostar det 100 tusen?

39 Sandra on Sep 28th, 2012 said:

Hej Agnes!
Vi (YFU) har gjort en sammanställning med diverse olika stipendier som man kan söka, utöver YFUs egna stipendier. Jag mailar dig gärna den sammanställningen samt lite andra tips på hur studenter kan finansiera sitt utbytesår. För att söka YFUs stipendier behöver du vara antagen till programmet.

40 Kevin on Oct 2nd, 2012 said:

Vad exakt är det som kostar 60-100’000kr?
Det står skolmat, kläder och aktiviteter med kompisar. Men aktiviteter med kompisar och kläder går nog knappast på mer än 20’000 för mig på ett år. Det kostar väl inte 40-80’000 för skolmat på ett år?
Vad exakt är det för kostnader?

41 Hanna on Oct 6th, 2012 said:

Hej!
Jag har velat åka till USA som utbytesstudent sen jag var 14 år (nu är jag 16 år). Jag fick nyligen reda på att min en av mina lagkamrater ska vara utbytesstudent där i ett år. Jag blev så himla sugen och jag frågade mina föräldrar ifall jag skulle få åka och dom svarade; ja, det skulle du men det kostar väldigt mycket.
Så mina frågor är:
•Om man inte har toppbetyg, är det ens någon idé att ansöka om ett stipendium?
•Ungefär hur mycket kostar det för ett år i USA (bortsett från fickpengar osv)?
•Hur stor chans finns det att man hamnar i den staden man ha önskat?
•Finns det någon man kan vända sig till för mer information om vad det innebär att vara utbytesstudent?
•Vart kan föräldrarna vända sig för mer information om det här?

/Hanna

42 andreas on Nov 3rd, 2012 said:

Hej! Jag har funderat ett tag på att bli utbytesstudent, men hur mke kostar de? Vad går pengarna till? Vad ska man ha i betyg för att få stipendium? Tacksam för svar ;)

43 ebba on Nov 29th, 2012 said:

hej jag skulle vilja åka nästa år, är då 15 år gammal. men jag vet inte kan man åka ett helt år när man är så ung?

44 Sandra on Nov 30th, 2012 said:

Hej Ebba! Vad roligt att du vill åka iväg som utbytesstudent! Visst kan man åka iväg som 15-åring, det är det många som gör, så länge man är tillräckligt mogen för det. Jag arbetar för Youth for Understanding (YFU) och vi finns med som stöd och support under hela årets gång och du får en engagerad värdfamilj som du blir en del utav. Det finns också flera fördelar med att åka iväg direkt efter högstadiet.

Du får jättegärna kontakta mig för mer information om vad det innebär att åka iväg som utbytesstudent. Mina kontaktuppgifter är: sandra@yfu.se och 08-650 50 25.

45 Sandra on Nov 30th, 2012 said:

Hej Andreas och Hanna!
Kul att ni också funderar på att bli utbytesstudenter, det är verkligen en fantastisk möjlighet att åka iväg ett år!
Ni undrade båda lite om kostnader och jag kan nu enbart svara för YFUs räkning. Vårt programpris till USA är 68 900 kr och här kan ni läsa vad som ingår i priset och vad som tillkommer: http://www.yfu.se/content/priser.

YFU är ju en ideell organisation, vilket betyder att vi inte har ett vinstsyfte i verksamheten utan alla pengar som studenterna betalar in går till kostnaderna för själva utbytesåret, det är t.ex. sådant som en helomfattande försäkring (värd 7000 kr), lägerverksamhet, programadministration och support. Eventuellt överskott går till vår stipendiefond där studenter kan söka pengar ifrån.

För att söka YFUs stipendier ska man ha goda betyg men det är inte bara betygen som väger in utan det viktigaste är hur man är som person och huruvida man är en god ambassadör som utbytesstudent. Så, även om ni inte har toppbetyg, sök! För mer info om våra stipendier, se http://www.yfu.se/content/stipendier

Hanna, du undrade lite om man kan välja stad.
Vad gäller värdfamiljsplacering, så är det absolut viktigaste att man hamnar i en familj som är bra och som man trivs med. Våra volontärer jobbar hårt för att hitta familjer som passar. De utgår då bland annat ifrån det personliga brev som alla sökande får skriva, där man berättar om förväntningar och om vad man har för intressen och så vidare. Den familj som passar bäst kan bo varsomhelst i landet man åker till. Ett undantag är om man redan har kontakt med en specifik familj så kan man önska att bli placerad hos dem. Vår erfarenhet är dessutom att värdfamiljens bostadsort inte har någon betydelse för hur lyckat utbytesåret blir. Det är istället andra saker som har betydelse, exempelvis vilken familj man hamnar i och vad man skaffar sig för kompisar.

För mer information för både studenter och föräldrar får ni gärna kontakta oss på YFU på 08-650 50 25 eller info@yfu.se

46 hannah on Jan 1st, 2013 said:

hej
jag skulle jätte hjärna vilja bli utbytesstudent år 13/14 men jag har inte gått ut högskolan än, är det ett problem? måste man ha topp betyg ligga på a nivå, får man inte ha några ig-n? förlorar man ett år i svenska skolan om man pluggar och bor i usa, finns det ett sätt att undvika det?

47 Sandra on Jan 2nd, 2013 said:

Hej Hannah!
Jag heter Sandra och arbetar för den ideella utbytesorganisationen YFU. Kul att du vill åka på ett utbytesår till USA! För att åka som utbytesstudent med YFU behöver du vara mellan 14 och 18 år. Du kan alltså tidigast åka som utbytesstudent direkt efter att du har gått ut högstadiet. För att åka till just USA behöver du ha goda betyg, vilket har att göra med att i USA ses ofta utbytesstudenter som förebilder för sina egna elever. Så till USA är det bra om du har flest VG:n och inga IG:n. För att åka som utbytesstudent till andra länder räcker det om du har runt G i snitt. Oavsett vilket land man åker till brukar det bli ett fantastiskt utbytesår.
Angående din fråga om man förlorar ett år så kan man inte tillgodoräkna sig sitt utbytesår, såvida man inte studerar på någon svensk skola i något land. De flesta studenterna ser dock inte det som ett problem att de går ett extra år utan brukar vara motiverade för det. Hör gärna av dig till mig på sandra@yfu.se eller på 08-650 50 25 om du har fler frågor eller funderingar.
Gott nytt år!
Sandra

48 Evelina on Jan 2nd, 2013 said:

Hej!
Jag undrar om ni har några förslag på olika stipendier man kan söka till?
Skulle blivit jätteglad om någon kunde berätta!
Kram

49 Kristi on Jan 3rd, 2013 said:

Jag var en utbytesstudent i sverige förra året (jag bor i USA och åkte till sverige) och jag åkte med Rotary. Det var ganska billigt att åka med de för att det kostade 35.000 kr och de betalade min flygbilligt och jag fick stupendium varje månad från Rotary. (Jag fick 1000 kr varje månad och de gör det i varje land men hur mycket beror på hur mycket det kostar att bo i detta land). De var en jättebra organasation också. Jag fick fyra familjer och alla var jättebra. Du kan inte välja precis i landed vart du vill vara, men det kvittade för mig. Att vara utbytesstudent är att lära sig att acceptera alla nya äventyr! Jag önskar er lycka till!

50 Mal on Jan 9th, 2013 said:

Jag har funderat på att åka till sydkorea men har inte hittat något, vet ni om det finns någonstans?

51 Sandra on Jan 11th, 2013 said:

Hej Evelina!
Jag arbetar för utbytesorganistionen Youth for Understanding och vi erbjuder våra studenter 6 olika stipendium som man kan söka, från 10 000 kr till 25 000 kr. För att söka våra stipendier behöver man ha valt att vilja åka med YFU som utbytesorganisation, rekommendationsbrev från lärare behövs och en ansökan behöver fyllas i. Ett intyg från Skatteverket behövs också om man söker stipendierna på 25 000 kr. Det finns faktiskt realistiska chanser att få ett stipendium, då det är förvånansvärt få som faktiskt söker stipendium har vi märkt. Information om våra stipendier finns på vår hemsida på sidan http://www.yfu.se/content/stipendier.

Jag har även gjort en sammanställning med andra stipendier och fonder som man kan söka utanför YFU och skickar gärna över den till dig Evelina. YFU i USA har också gjort en häfte med tips på hur man kan finansiera sitt utbytesår, lägger till den också så kan du kika på den för idéer. Andra tips för att få stipendier är att höra med den lokala kommunen och skolan där du går, ibland har de stipendier de delar ut till utbytesstudier. På biblioteket är det också möjligt att låna en bok som heter Stora fondboken med förslag på massa stipendier man kan söka, alternativt kan via biblioteket också kostnadsfritt gå in på en databas som heter globalgrant.com.

Ett annat tips är också att åka som utbytesstudent till ett europeiskt land för då får man behålla sitt studiebidrag,vilket naturligtvis också är positivt för plånboken. En annan fördel med att åka till Europa är att man får med sig ett 3:e språk i bagaget, vilket alltid är positivt. YFUs programpriser till Europa är också lägre än vad de är till andra länder ute i världen, vilket kanske också kan påverka möjligheten att åka iväg som utbytesstudent.

Hör gärna av er till YFU för mer tips och idéer om hur man kan finansiera sitt utbytesår. Om det är någon annan som vill ha dokumenten om stipendier som jag berättade om ovan, är ni välkomna att maila mig på sandra@yfu.se så mailar jag över dokumenten. Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att åka på ett utbytesår och det finns faktiska möjligheter att göra det också!

52 Lisa on Feb 5th, 2013 said:

Hej!
jag vill jättegärna gå på engelska skolan i london nästa år, men det är väldigt dyrt. Om inte min kommun är villig att skicka med min skolpeng, finns det några stipendier att söka? Får känslan av att de flesta stipendier och bidrag bara går till utbytesstudenter till t.ex. USA och att man måste åka med någon organisation?

53 Lotta on Mar 6th, 2013 said:

Hej! Har en pojke som går andra året på samhällsvetenskapliga linjen och vill nu studera utomlands ett år. Är det viktigt att ha godkänt i alla betyg för att få plats och om han läser upp sina betyg så får han ju inte besked förrän till sommaren. Kan han söka nu ändå?

54 William H on Mar 14th, 2013 said:

Hejsan! Utbytesstudent låter väldigt lockande. Finns det någon möjlighet att läsa tekniskt basår på Collage? Skulle även vilja studera på ett ställe där man har en större basketliv, finns det något förslag?

55 Lina B on May 12th, 2013 said:

Hej. Jag skulle gärna vilja åka till Holland och vara utbytesstudent där ett år. Men hittar inte så mycket om just utbytesår där. Vad finns det för möjligheter att åka dit? Vad skulle det kosta?

56 Emma on May 29th, 2013 said:

Med YFU kan då åka till Holland! Kolla här http://yfu.se/content/country/åk-till-nederländerna

57 Fidde on Jul 3rd, 2013 said:

Hej jag undrar finns det ingen annan chans förutom stipendium att få ett gratis sätt att få va en utbytes student ?

58 Kajsa on Jul 8th, 2013 said:

Finns de någon annan organisation än YFU som har stipendier att söka? Har liksom inte bestämt mig för organisation än och vill få så mycket information som möjligt innan jag bestämmer mig!
Tack på förhand!

59 Matilda on Jul 22nd, 2013 said:

(Svar till @Fidde) Jag vet att bland annat Explorius har en tävling varje år där man genom att skicka in en anmälan samt svara på några frågor har chans att vinna ett utbytesår. Man borde kunna anmäla sig inom två månader (vanligtvis efter att de nuvarande utbytesstudenterna har åkt iväg) på deras hemsida. Om du vill ha mer information råder jag dig att kontakta dem!

Jag vet inte hur det är med andra organisationer, om de har något liknande men det är värt att kolla upp. :)

60 anonum on Sep 5th, 2013 said:

hej jag vet inte hur jag ska skafa pengar för ett utbytes år har minst 8000 kr just nu jag har tänkt att åka med rotary

61 Jessica - YFU on Sep 5th, 2013 said:

Hej!
Jag vet att det kostar mycket att åka som utbytesstudent och att det kan göra det svårt för vissa att ta den möjligheten. Det finns olika stipendier man kan söka. YFU har egna stipendier men jag kan gärna tipsa om andra också. Maila mig isåfall på jessica@yfu.se

Ett tips är också att åka inom Europa. Det är oftast en lägre programavgift, resan kostar mindre och du kan söka studiebidrag från CSN. Där kan du även söka inackorderingsbidrag och resebidrag - fast du bor hos en värdfamilj.

Ett utbytesår inom Europa ger dig ett lika bra utbytesår och samma utveckling som ett land längre bort. Det kan även skilja sig markant mot Sverige, om det är något annorlunda man är ute efter!

Kom gärna på YFUs informationsmöten runt om i Sverige så kan vi berätta mer! Se vår hemsida för mer info!

/Jessica, YFU

62 Caroline on Oct 5th, 2013 said:

Att åka till usa har varit en dröm för mig i flera år. Jag känner massa som ska åka som utbytesstudent och jag vill verkligen också göra det. Men när jag nämner det för mamma säger hon bara att det är för dyrt. Dock har min pappa(som är amerikan och har hela sin släckt där) att det skulle vara en kul grej. Jag älskar att vara i usa, jag bara älskar landet och jag skulle vara så lycklig av att åka dit. Men det går inte eftersom mamma säger att det kostar så mycket och jag vet inte vad jag ska göra för att övertala henne..

63 Kung Carl on Nov 11th, 2013 said:

Hej! Jag skulle vilja åka till England. Jag har kontakt med en familj i Southampton är det möjligt att jag får bo med dem?

64 Emilia on Jan 22nd, 2014 said:

Hej. Jag har alltid drömt om att bli en utbytesstudent i Japan. Men måste man kunna japanska för att gå där. Finns det nån förening där språkkurser ingår i avgiften.

65 Maja on Jan 22nd, 2014 said:

Kan man gå en termin som utbyteselev i YFU? T.e.x i Japan?

66 Jessica, YFU on Jan 28th, 2014 said:

Hej Emilia och Maja!

Vad roligt att ni är intresserade av att åka till Japan! För att åka till Japan med YFU krävs det inga förkunskaper i japanska. De studenter som blir antagna på programmet får en kurs hemskickad innan man åker så att man hinner lära sig enkla fraser och vissa alfabet. Sedan gör man ett språktest för att se vilken nivå man ligger på och kan få rätt hjälp när man väl är i Japan.

Vi erbjuder endast ett läsår i dagsläget till samtliga länder. Till Japan är utresan i mars och hemresan i januari året därpå.

Varmt välkomna på de informationsmöten YFU har runt om i Sverige. Se www.yfu.se för mer info om städer och datum!

Vänligen,
Jessica Lindeberg
YFU Sverige

67 Ella on Feb 17th, 2014 said:

Jag är också intresserad av att åka till Japan, och den organisation jag har tittat mest på är YFU :) men jag undrar om man måste åka i mars, blir inte det jättesvårt när man kommer tillbaka och så, man missar ju en halv termin…?

68 Cassandra on Jul 28th, 2014 said:

Hej Jag hade planerat att åka till Japan efter 9:an för jag vill helst gå ut grundskolan. Och kan man åka på hösten eller så? för kan inte skippa 2-3 månader på slutet av 9:an antar jag…
Sen så är det problemet med pengar.. Jag behöver stipendium men vet inte riktigt vart man kan fixa det >.< och kan man söka flera stipendium? Sen blir det några kostnader för stipendium?

För om jag ska få åka måste jag ha stipendium och vet som sagt inte vart man ska söka efter det.
Sen vad kostar det med skolböcker och skoluniform i japan på ett ungefär :)

Tack på förhand ^^

69 Gustav on Aug 4th, 2014 said:

Hej Cassandra, va kul att du funderar på att åka till Japan som utbytesstudent. Vill du resa med YFU så är det utresa i mars som gäller, när du läser ettan på gymnasiet. Då läser du första terminen i Sverige, åker till Japan, och kommer hem lagom till att andra terminen börjar året efter, så fortsätter du där du slutade fast med dem som är ett år yngre.

Det finns flera olika stipendier att söka, framför allt ifall du kan visa på att din familj inte har så mycket pengar, sök på internet efter stipendier, det kostar inget att söka.

Skolböcker och skoluniform i Japan är inte så dyrt - för utbytesåret kan du räkna med ca 2000kr för allt skolmaterial och skoluniform.

Med vänliga hälsningar
Gustav - YFU

70 Matilda on Oct 2nd, 2014 said:

Kan man åka i grundskolan? Under året man går i nian alltså. För det är ju high school man går i där och då kanske man är för ung för skolorna där om du förstår vad jag menar?

71 Emma on Oct 2nd, 2014 said:

Man kan åka först efter att man har gått ut nian, alltså året mellan nian och ettan. Det är jättebra för då börjar man bara gymnasiet som vanligt sen när man kommer tillbaka och behöver inte byta klass och hålla på :)

72 Matilda on Oct 3rd, 2014 said:

Vilket år efter nian? Man har sommarlov som vandligt och sen börjar man gymnasiet år ett.

73 Emma on Oct 3rd, 2014 said:

Ja alltså man går ut nian och sedan är i USA det året du skulle gått i ettan. Men om man är iväg som utbytesstudent så måste man ju gå om det året man missar så när man kommer hem igen får man börja i ettan på gymnasiet med dem som är ett år yngre. Om man åker till USA året i tvåan eller trean får man ju då gå i två olika klasser på gymnasiet eftersom man kommer tillbaka och får “gå om”.

74 tilde on Nov 3rd, 2014 said:

vilka är dom “akttraktiva” länderna och vilka är inte? om man tänker på nudgeten och så! satt men vet vilka man ska kolla in lite extra och så! tacksam för svar :)

75 Moa on Jan 3rd, 2015 said:

hej. Min största dröm är att åka till USA och gå på high school där! Jag undrar vilken ålder man måste va för att gå där, jag är 14 men fyller 15 i maj! En till sak jag undrar är hur mycket det kostar, på en annan sida jag kollade på kostade mer en 80000 kr och om man inte har råd med allt kan man få hjälp då? Eller får man ta ett lån? Vill verkligen åka.

76 Gustav on Jan 5th, 2015 said:

Hej Moa

De flesta åker efter ettan eller tvåan på gymnasiet men det finns även några som åker redan efter nian.

De flesta utbytesorganisationer/företag ligger kring 80,000kr för ett läsår i USA. De enda som är billigare än de andra är Rotary. Med Rotary måste din familj i Sverige även vara värdfamilj. Jag skulle inte rekommendera att ta ett lån för att åka.

Mvh Gustav

77 Fanny on Mar 30th, 2016 said:

Hej jag undrar om man bara får åka som utbytesstudent till usa eng gång eller om man får åka hur många gånger man vill. Ska åka nu efter 9 men kan man åka igen sen efter ettan?

78 Disa on Apr 18th, 2016 said:

Hej! Jag skulle vilja åka på utbytesår till England! Dock är det väldigt dyrt att åka med någon organisation/företag så jag ska försöka anordna utbytet på egen hand. Vad brukar en terminsavgift ligga på i England och hur får jag tag på skolor där? Är det något särskilt jag måste tänka på om jag skräddarsyr mitt eget utbytesår?

79 Eva on Oct 2nd, 2016 said:

Jag fyller 19 år detta året 2016. Men går bara på andra året i gymnasiet. Är jag för gammal för att få åka?

80 Alma on Oct 27th, 2016 said:

Hej! Jag hade tänkt åka på utbytesår till Nairobi, och i ansökan står det att jag måste kontakta min hemkommun för tillåtelse, samt så att de kan flytta skolpengen dit. Hur gör jag det?

81 Elin on Dec 20th, 2016 said:

Hej allihopa!

AFS är en ideell organisation, utan vinst-syfte. Vi är volontärbaserade och våra värdfamiljer får inga pengar för att ta emot en utbytesstudent, utan alla gör det för att dom precis som ni är intresserade av andra människor och kulturer. Vi har 100 års erfarenhet och är den äldsta, ideella utbytesorganisationen i världen.

Vi skickar till ungefär 60 länder och till alla världsdelar. Det finns olika åldersgränser beroende på vart du vill åka, men oftast ska man vara mellan 15-18 (18,5) dagen man åker. Är man för gammal får man åka som volontär i stället! Vi har även kortare sommarprogram som man kan åka på.

Alla våra medlemsavgifter går till en stipendiefond, från vilken vi delar ut stipendier till ungdomar som inte har ekonomiska förutsättningar för att åka. Men det finns massor med andra stipendier att söka. Det är bara att googla!

Kolla gärna på vår hemsida för mer info: www.afs.se, eller maila oss på info@afs.se

God Jul!

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club