START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Mathilda Sernstad


Mathilda Sernstad photo Utbytesår: 2010-11
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: EF

Intervju med Mathilda Sernstad

Vem är du? :)
Mitt namn är Mathilda och jag är 18 år och bor i en förort i Stockholm. Mitt stora intresse är basket, har spelat i ungefär 7 år och det är min stora kärlek här i livet. Jag älskar även att åka snowboard/skidor och allt som har med träning och hälsa att göra :). Jag älskar att träna och älskar nyttig mat, jag kanske har åkt till fel land för det haha men allvarligt så fungerar det bra, allt handlar om inställning!
Jag har 4 syskon så det är väl en ganska stor familj plus att jag har dom bästa vännerna i världen, såklart :)
Jag går på Östra Reals Gymnasium i Stockholm, jag åkte efter 2an så jag har mitt sista år kvar när jag kommer hem. Jag rekommenderar de som kan åka efter 2an att göra det. 2an är det tuffaste året och det är skönt att inte ha det liggande framför sig efter sitt år som utbytesstudent.
I februari i år skadade jag mitt knä och hade en operation i maj med 9 månaders rehab, så mina basketplaner för USA gick i kras.. Men jag ryckte upp mig och åkte i alla fall, ingenting fick förstöra mitt år. Och man kan faktiskt ha roligt utan en sport här borta, men det är antagligare mycket roligare att vara med i ett lag, så jag rekommenderar det :) Jag ska vara med i basketlaget så mycket som möjligt som manager eller liknande, det är verkligen ett bra sätt att få kompisar!
Hmm.. resten av frågorna får berätta mer om mig :)

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Jag har faktiskt drömt om detta i 4 år. Det började med att 4 killar från min basket klubb åkte iväg för 4 år sedan, jag visste inte om att det var möjligt innan det, men sen dess har jag planerat och tjatat på mina föräldrar om att få åka :) Tror att dom är ganska trötta på mitt tjatande, så det är väl bra att jag åkte nu ;)
Flera av mina kompisar har även varit iväg innan mig, och alla har haft det bästa året i sina liv, så jag kunde inte vänta tills det var min tur!

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Jag ville verkligen åka till Californien, det var drömmen.. Men jag vet att antagligen mer än 50% av alla utbytisar vill åka dit så jag tänkte om. Jag funderade på vad jag verkligen ville få ut av mitt år och vad jag kom fram till var att jag vill lära mig prata flytande engelska, uppleva den Amerikanska kulturen, uppleva saker som jag aldrig skulle få göra i Sverige, uppleva riktig “High School Spirit” och utvecklas och växa som person. Jag ville ha ett äventyr helt enkelt!
Så jag gjorde inget regionsval, eftersom att så många vill åka till Californien, det finns inte oändligt många familjer som vill ta emot utbytesstudenter i det området så jag tänkte mer att jag vill ha en riktigt bra familj istället för att hamna på mitt drömställe. Jag ville hamna någonstans slumpvis och uppleva något helt nytt!

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Att jag inte skulle hamna i en bra familj, att jag skulle ha en grov hemlängtan och att jag skulle ha alldeles för höga förväntningar.

Var rädslorna berättigade?
I mitt fall så började mitt år inte alls bra. Jag hamnade i en dålig familj om man kan säga så och jag mådde väldigt dåligt. Jag var inte helt förtjust i min placering heller, jag bor i en väldigt liten stad med 9000 invånare och det är absolut annorlunda.
Men nu bor jag i en super bra familj efter många om och men och har det bra! Jag har varit i USA i ca 10 veckor nu och jag har fortfarande blandade känslor till min placering men jag trivs och har det bra :)
Självklart har jag ju hemlängtan, det går verkligen i vågor, men det fungerar bra :) Vissa dagar är man väldigt nere men det försvinner lätt!

Var det enkelt att komma in i engelskan?
Självklart var det svårt i början, det är svårt att bara växla från ett språk till ett annat och man har ju inte alla ord heller, men man kommer lätt in i det! Just nu är det mycket mer naturligt att prata engelska än svenska. Det känns verkligen konstigt att prata svenska nu så, ja det var ganska lätt att komma in i engelskan. Självklart har man en “accent” som alla påpekar haha men det är bara att fortsätt kämpa och man förbättrar sin engelska hela tiden :)

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Den amerikanska skolan är mycket roligare. Eftersom att jag är utbytesstudent och inte har möjlighet att räkna det här året hemma i Sverige, kan jag välja vilka kurser jag vill, och det finns verkligen mycket att välja på här. Som t.ex. weight lifting, swimming, cooking, office aid, stained glass…. Massor !! Sen har man samma schema varje dag, samma lektioner varje dag vilket gör det ganska mycket mer organiserat. Jag har inte alla svåra ämnen så skolan är ganska lätt. Skolan är lättare här “over-all” än i Sverige, men man får ganska många läxor, eftersom att du har alla dina lektioner varje dag så får du många läxor till dagen efter. Men som sagt, det är lättare här :)
Men den största skillnaden är “Spiriten” i skolan. Att alla sporter och klubbar är kopplade till skolan gör att du bara umgås med folk därifrån.
Eftersom att sporterna är kopplade till skolan gör att hela skolan går på alla matcher och det är verkligen en annorlunda känsla här. Man har Pep rallyn och man gör t-shirts, man har skolbandet som spelar på matcherna och mycket mer. Det är många danser och roliga saker i skolan. Som homecoming, prom, man klär ut sig under halloween .. Mycket mer roliga saker än i Sverige :) Sen är luncherna annorlunda, dom flesta åker till fastfood ställen varje dag.

Vad längtar du efter just nu?
Min familj och mina vänner. Jag har nu en “ny” familj och “nya” vänner men när man åker som utbytesstudent (i alla fall jag) så märker man hur mycket man verkligen älskar sin familj och sina vänner och man uppskattar verkligen dom så mycket mycket mer.
Och ibland saknar jag bara Sverige. Kulturen och människorna. Bara att vara hemma.


Jag rekommenderar verkligen er att åka! Ta steget! Det är inte många gånger i livet man får chansen att uppleva något som det här! Att få uppleva en helt ny kultur och verkligen LEVA kulturen, att åka på semester i ett land är verkligen inte samma sak.
Och jag lovar att ni kommer lära er så otroligt mycket, inte bara språket och kulturen men även om er själva. Ni kommer se era starka och svaga sidor och du kommer växa som person!

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Kombination!! Glass med choklad brownie :)

Politik eller sport?
SPORT, helst basket

Michael Jacksson eller Madonna?
Michael Jacksson

Fotboll eller Amerikansk football?
Hmm.. ska jag svara från min svenska eller mina nya amerikanska sida? Jag gillar fotboll.. Kanske för att jag inte kan alla regler i den amerikanska fotbollen än. Det får bli fotboll :)

Coca Cola eller Fanta?
Mineralvatten!

Morgon eller kvällsperson?
Inget av dom haha. Men antagligen mer morgonmänniska, somnar alltid tidigt..

Windows eller Mac?
MAC även fast windows har sina fördelar..

Snö eller sandstrand?
Jag älskar att åka snowboard och skidor men jag väljer strand. Är alldeles för svag för sol och värme!

Sverige eller USA?
Jag älskar USA men mitt hjärta tillhör Sverige :)

CommentsKloka ord från Mathilda Sernstad

EF:s egna “statement” som jag verkligen tycker är riktigt bra under den här resan som jag upplever i denna stund.
“It’s not right, it’s not wrong, it’s just different.”
Det är verkligen kloka ord som är bra att tänka på när man är här. Under en sådan här resa träffar man på många kulturchockar, saker som är annorlunda från Sverige och som jag kanske tycker är jätte konstigt och fel. Men det är så dom gör saker här och det är bara att acceptera. Och det är inte fel och det är inte rätt det är bara annorlunda :)

Var öppen för allt, försök att lära så mycket och uppleva så mycket som möjligt under ditt år - du kommer ha nytta av det resten av ditt liv.

sponsorBesök bloggen
Mathilda Sernstads blogg