START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Tiden innan jag blir utbytesstudent

En sak som alla utbytesstudenter ofrivilligt får dras med är väntan. En väntan som kommer i alla former, storlekar och även i väldigt varierande längder. Man väntar på någon form av livstecken från organisationen man ska åka med. Man blir till och med nöjd om det bara skulle vara en räkning i kuvertet som man väntat på så länge. Väntan är som det där plåstret som du är lite för feg för att dra snabbt. Det är långsamt och smärtsamt. Men i detta fall är det mera smärtsamt psykologiskt än fysiskt.  Det kan vara galet frustrerande. Tro mig, jag vet. Men jag antar att min mamma har rätt, man ska njuta av längtan. När man väl är där kommer det att gå sjukt fort och sedan är det över.

Ännu en sak som man får med på köpet av att åka som utbytesstudent är längtan. Detta skiljer sig från väntan på många sätt. Längtan är den härliga versionen av väntan. Att längta ska vara kul.  Jag tror att det är lite det som min mamma försöker intala mig. Något som de flesta blivande utbytesstudenter håller med mig om är att när längtan är som starkast börjar man fantisera. Om allt! Vart man ska, om sin värdfamilj, hur det kommer bli på flygplatsen, om första dagen i skolan och enormt massa annat. Farhågor och förhoppningar mixas till en smoothie av tankar.

När man väntar på att det ska hända någonting så blir det automatiskt så att man försöker uppleva så mycket av kulturen från sitt värdland som bara möjligt. Men då självklart hemifrån. För mig innebär detta att jag läst på om den amerikanska historian, jag har ”pluggat” alla amerikanska stater så att jag kan sätta ut dem på en karta utan att sätta en enda stat fel, ett besök på ”The dollar store” som låg flera mil hemifrån och bara läsa allt som jag kan komma över om USA. Det är väl ingenting som jag direkt tänkt på under tiden. Det är mera något som jag upptäckt senare när jag har tänkt till lite.

Något som jag såg fram emot väldigt mycket var avresemötet. Det var för mig ett sorts avstamp för mitt år. Jag trodde att det skulle vara en möjlighet att möta andra utbytesstudenter och få svar på alla de frågor jag och mina föräldrar hade. Till stor del hade jag rätt. Jag fick träffa en massa sköna människor, jag fick svar på de flesta av mina frågor och mötet blev till stor del det avstamp som jag väntat mig. Vad jag inte väntat mig var en svinvarm skolaula och sittsmak i ändan. Men dagen slutade ändå på plussidan, för alla långtråkiga föreläsningar och den trista lunchen till trots så var det ändå en dag fylld med trevliga historier, nya bekantskaper och härliga diskussioner.

Att åka som utbytesstudent är en väldigt speciell möjlighet och jag är enormt glad över att jag fått den möjligheten. Jag ser det som ett år där jag kommer kunna växa som person och en möjlighet att vidga mina vyer. Jag vet att det är långt ifrån alla som vill åka som kan det. Jag är enormt glad för att jag inte är en av dem. Att jag faktiskt ska till USA ett helt år är helt overkligt. Det var inte förrän ganska nyligen som jag började känna av en obekant rädsla. Jag har inte känt så tidigare och det är verkligen inte en känsla som jag trivs med. Jag har börjat tänka på delar av utbytesåret som jag inte gjort förr. Det har liksom slagit mig att jag ska vara borta i ett helt år. Jag har självklart vetat om det hela tiden, men det har liksom inte riktigt slagit mig förr att det är ett helt år. Det är ju en lång tid. När vi ändå är inne på temat tid finns det ännu en sak som jag inte riktigt fattat förrän nu är att det som jag nu upplever som vardag kommer fortsätta utan mig. Mitt liv i Sverige kommer inte sättas på paus för att jag ska kunna fortsätta där jag slutade. Mina klasskamrater kommer fortsätta upp i nästa årskurs och det kommer inte jag. Min familj kommer att fortsätta göra saker som en familj även om jag inte är där. De kommer fira jul och påsk och alla födelsedagar även om jag inte är där för att delta i firandena. Det kommer såklart att bli väldigt roligt att få uppleva det amerikanska sättet att fira årets alla högtider.

Trots att det är mycket som jag känner att jag kommer missa, så är det så sjukt mycket som jag kommer få uppleva som de andra inte kommer få chansen att uppleva. Jag kommer få gå på en tvättäkta amerikansk highschool. Jag kommer att få leva ett amerikanskt liv under ett år och det är något som väldigt få får göra. Även fast det kommer bli tungt så försöker jag se det från den ljusa sidan då jag vet att min familj kommer vara kvar när jag kommer hem och alla mina äkta vänner kommer också att vara det. Det kommer att vara tungt att säga farväl till min familj och mina vänner. Det kommer att vara tungt att komma in i en ny vardag och det kommer att vara tungt att säga farväl till den nya vardag man kommit in i. Men jag är övertygad om att det i slutändan kommer vara värt det.

Kommentarer

1 Sofia on Jul 2nd, 2010 said:

bra skrivet, jag känner igen mig i det du skriver och jag tror alla utbytesstudenter gör det! :)

www.sofiiahedstroom.blogg.se

2 Josefin on Jul 2nd, 2010 said:

Jättebra skrivet! Det är precis så jag känner! :)

http://josefinsusa.blogg.se

3 Jenny on Jul 2nd, 2010 said:

Håller med om allt! Hatar den jävla väntan! Vill veta min familj nu och sen åka!
http://utbytesstudent.se/blogg/jenny

4 Jens on Jul 4th, 2010 said:

Bra skrivet, håller med om allt!

5 Jonas on Jul 5th, 2010 said:

Tack för alla kommentarer! Det är verkligen jätteroligt att höra att man gjort något bra. :)

http://utbytesstudent.se/blogg/jonas

6 Kerstin on Jul 14th, 2010 said:

Jaa det är helt sjukt vad man får vänta! Tillsalut gav man upp lixom, men sen kom placeringen! Bra skrivet!

http://kerstinc.blogg.se

7 Isabella on Jul 24th, 2010 said:

Helt galet bra skrivet. Håller med till punkt och pricka. Den där väntan är en pain in the ass men snart sitter vi alla i skolbänken på high school och tycker att det va värt det!

8 Josefin on Jul 29th, 2010 said:

verkligen jätteträffande! sista stycket också, shiit

yooess.blogspot.com

9 Anette on Sep 1st, 2010 said:

Ja, du har verkligen fått vänta på din underbara resa! Jag hoppas att du har det bra med din nya familj där borta i Kalifornien. Vi längtar och väntar på dig varje dag. Nu när du är borta i Usa, är det vår tur att vänta, vänta på att du kommer hem igen.
Varma kramar från din mamma

10 Sofia on Sep 2nd, 2010 said:

Väldigt bra skrivet. Väldigt bra skrivet!

11 Julia on Mar 20th, 2011 said:

Jag går igenom den väntan nu. Det stämmer verkligen!

12 Tuva (Tuvisen) on Jul 11th, 2011 said:

seriöst. När jag läste denna text förra året så tänkte jag att det inte kommer vara så svårt med väntan. “Äh, jag tar det som det kommer! När jag får värdfamilj så får jag den”. Jo tjena.

Jag är så TRÖTT på den här väntan samtidigt som jag på ett sett njuter av den. För nu har vi verkligen ALLT framför oss, och vi kan fortfarande ha de där små förväntningarna som man egentligen vet att de inte kommer gå i uppfyllelse. För när man väl har fått värdfamilj och det bara är några dagar till man åker så vet man VERKLIGEN att det är på riktigt. Nu känns det mer som en dröm.

Så, riktigt bra skrivet Jonas.

13 Josefin on Jul 17th, 2011 said:

herregud, väntan väntan väntan.. man blir ju tokig… och jag har precis ansökt ;)

http://josefinsamerica.blogg.se

14 Ruben on Mar 23rd, 2024 said:

Jag är nöjd med hur jag litade på att Dr Sunny skulle få tillbaka min exman efter nästan ett års separation. Innan jag träffade Dr Sunny sökte jag på många webbplatser och letade efter sätt att få tillbaka min ex man efter att han ville skilja sig från mig utan någon anledning. Jag var förkrossad men Dr Sunny gav mig hopp och försäkran om att han kommer tillbaka till mig. Efter att ha gjort försoningsbesvärjelsen ringde min man efter två dagar och bad att få komma tillbaka hem till mig och våra fyra barn. Dagen efter kom han hem och jag var väldigt glad över att få träffa honom igen. Jag använder den här resursen för att uppskatta Dr Sunny för vad han har gjort för mig och även för att hjälpa så många andra människor. Jag lämnar hans kontakt så att du kan kontakta honom om du har liknande problem. Whatsapp +2348082943805  eller e-post: drsunnydsolution1@gmail.com)

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Jonas Tirén

Namn: Jonas Tirén