START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

American Football på High School - Hur galet är det?

Det var ett antal år sedan jag var iväg som utbytesstudent men vissa saker glömmer man aldrig. Den amerikanska fotbollen på High School var en sådan grej!

Field Goal av Oscar
Här gör jag ett fieldgoal. I bakgrunden ser ni den flaggan på halvstång på grund av World Trade Center attentatet.

Nu ska jag berätta om hur en vanlig matchdag såg ut i den lilla byn Wamego.  Eller jag börjar kvällen innan matchdagen, nämligen torsdag kväll.  Jag och min bästa vän Kim (dansk utbytesstudent) tränade som vanligt med hela det amerikanska fotbollslaget. En torsdagsträning innehölll vanligtvis en massa drillande för att varje ”PLAY” skulle sitta perfekt. Jag som var Varsity First Kicker avslutade träningen med att sno en eller två freshmen för att gå till matchplanen. (Vi tränade bredvid arenan på en träningsplan.) På matchplanen nötte jag in mina sparkar mellan de gula målpålarna samtidigt som de utvalda freshmens sprang omkring som yra höns för att fånga bollen.

Efter torsdagsträningen som var rätt lätt åkte hela laget, ca. 40 STORA killar + Jag,  för att äta mat tillsammans. Alla föräldrar turades om vem som skulle ha hand om torsdagsmiddagen. Det brukade innebära hamburgare, tacos, chips, brownies, läsk och massor mer. Helt galet mycket mat var det!!
Efter middagen åkte alla hem men vid midnatt samlades alla spelare igen….PÅ MATCHPLANEN! Tänk dig det mest amerikanska du vet och dubbla det , då får du känslan jag hade när vi alla skrek. – Come on! Tomorrow we WILL kick some ass!!!!  We can do it!! WAAAAAMEEEGOOOOOO RAAAAIIIDEEERSS!

Vi stod där och peppade varandra i ungefär 10-15 min. I efterhand känns det hur larvigt som helst, men då var det på fullt allvar. För är det något som är 100% allvar så är det den amerikanska fotbollen.

Fredagen startade med att jag gick till skolan i min Football Jersey (Amerikanska fotbolls-matchtröja) för att se hur min Secret Cheerleader hade dekorerat mitt skåp i skolan. Det var alltid massor med ballonger och ritade bilder där det stod ungefär: Carlsson #84 – You are the best kicker EVER! Today you will kick some ass! / Secret cheerleader.

I skåpet bakom alla ballonger och affischer fanns det alltid sportdryck, hemgjorda kakor och sportbars. Haha, jag vet!! Hur lyxigt som helst! :D

I skolan gick alla i Varsity (A-laget) omkring med sin röda matchtröja samtidigt som en del tjejer hade på sig spelarnas reservtröjor. Amanda Flear frågade i början av säsongen om hon fick ha på sig min reservtröja och självklart fick hon det.
Efter skolan vid 15 åkte vi direkt till matchplanen. Det var ungefär 3 km så jag och Kim fick alltid skjuss. Resan upp tog ungefär 30 min eftersom man var tvungen att cruisa X antal gånger genom staden och tuta och vinka med varandra. Hög musik i bilen var ett måste, allt för att matchstämningen skulle bli så extrem som möjligt.

Efter cruisandet och ombyttet tränade vi en enkel träning utan skydd. För mig innebar det ytterligare lite sparkar medans två höner sprang för att hämta bollarna. Då det var ca. en halvtimme kvar till match gick in i omklädningsrummet och fixade ordning alla skydd, knyta om skorna osv. Utanför hörde man musiken dåna över arenan och folket skrika på läktarna. Varje match var det mellan 1500 – 2000 besökare. Innan vi sprang ut genom affischerna som alla cheerleaders höll i bad vi en bön. Jaa, ni läste rätt. Fotbollslagets präst kom in samtidigt som vi alla satte oss på ett knä, tog personen bredvid oss i hand och lutade huvudet mot golvet. Prästen bad sedan en kortare bön och vi alla avslutade med en den amerikanska versionen av Fader vår.

Som man ser på TV så stod även vi självklart och pucklade på varandra i omkädningsrummet innan vi sprang ut. När dörrarna tillslut öppndes kom 40 galna fotbollsspelare + jag (som var rätt förvirrad) utspringande till fotbollsplanen för att ta emot publikens applåder.
Matcherna startar alltid med en avspark. Om vårt lag vann myntsinglingen fick jag starta matchen och då höra hela arenan skrika Carlsson, Carlsson, Carlsson. Det var en galen upplevelse som jag säkerligen aldrig kommer få uppleva igen.


KickOff in American Football by Oscar
Här startar jag fredagens match med en KickOff samtidigt som hela läktaren hejar: - Carlsson, Carlsson, Carlsson!


Extra Point after Touch Down
Extra poäng efter en TouchDown. Cool bild eftersom man ser bollen nära att bli blockad.

Kommentarer

1 McFajja on Jan 18th, 2010 said:

Nice! Fett häftig upplevelse. Skulle oxå vilja vara med om det

2 Aron on Jan 8th, 2012 said:

Jag har aldrig spelat Football men är väldigt intresserad av det fast jag inte möjligheterna att träna det där jag bor. Då är min fråga, spelade du för skollaget och kan man ha chans att göra det som utbytesstudent, bara man har talang? Jag kommer åka om ett och ett halvt år om jag ska åka.

3 Oscar Carlsson on Jan 8th, 2012 said:

Hej Aron, du kan absolut spela amerikansk football som utbytesstudent! Det finns två lag, Varsity (A-laget) och Junior Varsity (B-laget) men båda lagen tränar tillsammans. Jag var kicker i bästa laget och Wide reciever i Junior Varsity. Som kicker är det oftast enklast att slå sig in i Varsity då de är kassa på att sparka. Mitt råd om du vill spela på en annan postition är att du redan nu tränar styrka och snabbhet. Lycka till!

4 Olle on Feb 19th, 2012 said:

Tror du att du går till så här på dom flesta highschools i usa? Liksom det med cheerleaders som pyntar skåp, laget som umgås innan match?

5 Aron on Feb 19th, 2012 said:

Olle, jag hoppas verkligen det :P Pure High School Spirit typ ;)

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Oscar Carlsson

Namn: Oscar Carlsson

Utbytesår: 2001 - 02

Utbytesland: USA USA flagga

Webbsida: http://www.utbytesstudent.se